9 Eylül 2014 Salı

Kırılgan Beşli 'nin Dolarla İmtihanı...


Morgan Stanley tarafından 2013 yılında belirlenen "fragile five" yani kırılgan beşli ülkeleri Brezilya, Endonezya, Güney Afrika, Hindistan ve Türkiye olmuştu. Bu ülkelere 2014 yılının ilk aylarında Arjantin, Rusya ve Şili eklenince "fragile 8" adı altında yeni bir versiyon çıktı.

Bu ülkelerin temel sorunları; ödemeler dengesi açıkları, yüksek dış borç/Gayri Safi Milli Hasıla oranları, yüksek enflasyon oranları..

Biz % 6' lar dolayındaki cari açık/GSMH oranı ve %45 seviyesindeki dış borç/ GSMH'sı ve %10 lara yaklaşan enflasyon oranı ile kırılgan beşlinin en kırılgan ülkesi konumunda buluyor.

Hal böyle olunca dünyada USD karşından gelişmekte olan ülke paraları değer kaybederken TL en çok değer kaybına uğrayan para birimi oluyor.

EUR/USD'ın 1,3993 seviyesini görmüş olduğu 8 Mayıs 2014'ten dünkü 1,2895 seviyesine kadar ABD Doları Euro'ya karşı %7,85 prim yaptı.Geçen 4 ayda TL'nin ABD Dolarına karşı değer kaybı %6,6 olurken aynı dönemde Güney Afrika Rand'ı %6.6 ve Rus Rublesi %7 değer kaybetti.

İşin özü TL geçen 4 aylık sürede Eoru'dan daha kuvvetli durmuş oldu. Başka bir açıdan bakarsak, Euro %7,85 değer kaybederse TL onu yakalamak için en 2,23'ün üzerinde bir USD/TL seviyesine yükselmelidir.

FED'in Eylül ayında çıkış strajesini belirlemesi halinde gelişmekte olan ülkelerin kırılgan beşli içindeki 5 ülkenin daha negatif bir performans göstermesi beklenebilir.

Dolar borcu,Euro geliri olan Türkiye ekonomisinin güçlenen dolardan menfaat sağlaması beklenemez. Türkiye ekonomisinde enflasyon, istikrarsızlık, bozulan bilançolar gibi zararlı etkiler yaratan Dolar kurunun artması para politikasında  da değişikliğe gidilmesine yol açabilir.

Merkez Bankamız rezerv artırmamak amacıyla faizleri çok uzak olmayan bir zamanda yukarı çekmesini bekliyorum.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder