8 Eylül 2014 Pazartesi

Temmuz 2014 Sanayi Büyümesi Ne Anlatıyor ?

Sanayi üretimi endeksi Temmuz ayında 2013 yılındaki aynı aya göre %4,7 daraldı. Temmuz ayındaki Ramazan bayramı etkisi ve çalışma günlerinin az olduğu hesaba katıldığında ( buna mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış deniliyor ) büyüme Temmuz ayında %1,8 oldu. Sadece takvim etkilerine baktığımızda ise sanayi büyümesi %3,6 oluyor...

Şimdi herkeste oluşan kafa karışıklığına bir cevap vermek gerekiyor. Sanayi üretimi Temmuz ayında düştü mü çıktı mı ? Bir üretim nasıl hem düşer hem de çıkar ? Buna verilecek yanıt şöyle; ham verilere bakarsak Temmuz ayında geçen seneye göre az bir üretim olmuş. Ancak çalışma günlerini baz alırsak aslında sanıldığı kadar düşük bir üretim olmamış, aksine performans artışı var.

 2013 yılı Aralık ayına göre ise; ham sanayi üretimi endeksi ; 0,77, takvim etkisi hesaba katıldığında %6,8 ve son olarak mevsim ve takvim etkisi beraber değerlendirildiğinde %4,8' lik bir artış var.

Görünen o ki Ağustos ayında tersi bir durum olacak. Ham veri yükselirken takvim etkisi terse dönecek ve diğer verilerde bir gerileme görülecek.

Büyüme hesapları yapılırken harcama bazlı veriler esas alınırken, üretim kaynaklı verilerde artan sanayi üretiminin büyüme üzerinde henüz negatif bir etki yaratmadığı görülmektedir.

Ancak ara malı üretiminde görülen yavaşlama diğer aylarda belirgin bir büyüme sorunu ortaya çıkarabilir. Üçüncü çeyrekte ilk iki çeyreğin daha altında bir büyüme rakamı kimseyi şaşırtmayacaktır.

Bol kazançlar...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder